четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Броят на жертвите в Киев продължава да расте

Нови кървави сблъсъци избухнаха малко след 9 ч българско време на Майдана в Киев. Обявеното снощи съмнително примирие между властта и част от опозицията трая едва няколко часа. Част от специалните сили Беркут се оттеглиха от фронтовата линия в столицата и призоваха колегите си също да се приберат по домовете си и да не воюват срещу народа си.

В медиите и социалните мрежи се разпространяват снимки на убити, не се знае тоният им брой. Има много ранени. Не достигат медици и медикаменти. Гъст черен дим обвива централната част на столицата.

Демонстрантите успяха да изтласкат милицията и да върнат площад "Независимост" в свое владение, след като Беркут помете барикадите предишната нощ съобщава Франс прес. Стотици демонстранти са нападнали тази сутрин полицейския кордон на площада, поемайки контрола над територията въпреки обявеното примирие.


Хората възстановяват барикадите. Части от вътрешни войски поискаха да се предадат на протестиращите, ако получат гаранции за живота си.

Новата проява на насилие се случва, докато в същото време външните министри на Германия, Франция и Полша са на посещение в Киев, за да се срещнат с президента Виктор Янукович и с лидерите на опозицията.

Междувременно стана ясно, че преди обяд днес демонстранти са се доближили до сградата на парламента в Киев. Силите за сигурност твърдят, че нападателите разполагат с огнестрелни оръжия и бойни патрони. В сградата е започнала спешна евакуация на служителите, каза пред журналисти депутатът Володимир Литвин. Парламентарната пресслужба съобщи, че днес и утре няма да има пленарни заседания.

Според местна телевизия демонстранти са атакували милиционерския кордон около Площада на независимостта, отблъснали са служителите от "Беркут" и са взели неколцина от тях в плен. По-рано днес демонстранти превзеха двореца, където се помещава международен център за наука и изкуства.

Украинска телевизия показа две покрити с одеяла човешки тела след новото насилие, започнало към 9 часа местно време. После бяха показани кадри на няколко ранени, отвеждани от свои другари, както и на милиционери в бойни облекла, оттеглящи се от полесражението, съобщава БТА.

Новият сблъсък идва часове след обявеното тази нощ примирие от президента Виктор Янукович, който днес трябва да се срещне с пристигналите по спешност в Киев външни министри на Германия, Полша и Франция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар